Thursday, February 19, 2009

Sayang Syameel, sayang semua .... anak-anak didik ku

19th February, adalah hari jadi Syameel Mukhriz yang ke 5,. Kami di tadika meyambut hari jadi Syameel bersama-sama kawan-kawannya. Bapanya, En. Muhammad Rusli turut hadir, untuk memeriahkan suasana. Ibunya Pn. Noraida ingin bersama, tetapi kerana tugas, tidak dapat hadir bersama. Kawan-kawan Syameel merasa sangat seronok kerana dapat jajan pemberian dari Syameel. Begitulah kanak-kanak. SELAMAT HARI JADI SYAMEEL!!

Kanak-kanak mahukan kita mengetahui akan kehadirannya. Mereka memerlukan kasih sayang, kata-kata manis seperti pujian. Mereka memerlukan sokongan moral dan galakan dari orang dewasa terutama ibubapa serta keluarga. Mereka akan merasa sangat berguna dan bangga yang kehadiran mereka dihargai. Ini akan membuat mereka lebih berkeyakinan terhadap diri mereka.Childhood should be a journey, not a race.


Kanak-kanak mahukan kita mengetahui akan kehadirannya. Mereka memerlukan kasih sayang, kata-kata manis seperti pujian. Mereka memerlukan sokongan moral dan galakan dari orang dewasa terutama ibubapa serta keluarga. Mereka akan merasa sangat berguna dan bangga yang kehadiran mereka dihargai. Ini akan membuat mereka lebih berkeyakinan terhadap diri mereka.
Sebagai orang dewasa, kita janganlah memarahi anak tanpa periksa, tengok dulu, apa dan mengapa. Beri mereka ruang untuk membela diri. Beri penerangan dengan bahasa yang mudah. Anak-anak kecil juga tahu erti MALU

No comments:

Post a Comment