Friday, January 1, 2010

Sampai juga ke penghujung, selamat tinggal 2009 dan Selamat datang tahun 2010

Kini kita sedang sibuk membuat persediaan menyambut tahun baru. Sibuknya bukan kerana pesta, tapi menyiapkan persiapan anak-anak untuk kesekolah. Kira-kira ramai jugalah yang menggaru kepala memikirkan persiapan ini. Tak kiralah anak satu ke, ramai ke, gaji besar ke, kecil ke, masalahnya sama, iaitu perbelajaan akhir dan awal tahun.
Satu lagi masaalah besar ialah pemilihan sekolah. Sekolah mana nak dimasukkan anak-anak ini? Sekolah dekat ke, jauh tapi berjenama ke, yang murah ke, atau yang mahal tapi dikenali, dan berbagai-bagailah bendanya yang bermain dikepala.
Prasekolah adalah satu pendidikan tidak formal, untuk anak-anak yang berumur antara empat ke enam tahun. Pendidikan prasekolah menyediakan kanak-kanak untuk menghadapi akan kehidupan seharian dan juga persediaan bagi pendidikan formal di sekolah rendah.
Kini dimana-mana ada tadika, macam cendawan tumbuh, untung sangat ke perniagaan ni. Entah lah… ikut niat, nak business ke atau nak bantu…. Tak de wang nak bantu cam ne yerk! Terpulang lah…
Oleh kerana macam cendawan tumbuh, terkawal kah oleh kerajaan, cukup ke kakitangan untuk melaksanakan perundangan nye…. Berbagai tadika, berbagai pendekatan, berbagai hala tuju, dan berbagai kurikulum. Oleh demikian, dengan pelbagai acuan, adakah dia menepati kehendak Negara yang sedang membangun, beridentiti Malaysia ke, exam oriented?..., child centred?...
Apa-apa pun, ini semua pemilihan ibubapa… nak yang popular ke…. , yang murah ke…., yang ada subsidi ke….
Pendidikan awal kanak-kanak sememangnya sangat penting, pada peringkat umur inilah yang menentukan siapa mereka……
Jadi… fikirlah sendiri……
SEMOGA KITA SEMUA MENDAPAT KEJAYAAN DI TAHUN 2010.

No comments:

Post a Comment