Monday, August 3, 2009

Satu perjalanan


Kegembiraan tak dapat digambarkan. Tiada memikirkan apa-apa pemasalahan. Dapat meniup lilin diatas kek menjadi kebangaan. Keseronokan mendapat banyak hadiah. Itulah kanak-kanak. Tahukah mereka bahawa mereka semakin berumur? Apa bezanya umur 4, 5, 6 tahun… Bagi yang telah 6 tahun, yang mereka tahu tak lama lagi mereka akan masuk sekolah budak besar.
Bagi ibubapa, kerisauan mula mengganggu. Anak aku dah boleh membaca ke? Dah pandai tulis ke?. Apalah tadika tu, macam tadika kemas je? Hari-hari nyanyi, nyanyi je? Jumpa guru, nyatakan ketidakpuasan hatinya… bayar mahal, sekolah berjenama, tapi anaknya masih tak berhasil juga. Dimana salahnya?
Kepada pembaca, saya juga ingin bertanyakan pendapat anda. Begitu juga dengan cadangan-cadangan yang membina. Kanak-kanak adalah pewaris kita. Mereka juga adalah pemimpin masa hadapan. Bumi ini ditangan mereka. Bagaimanakah mereka membentuk kehidupan masa hadapan. Kearah manakah yang menjadi pilihan mereka?

Kita kena ingat, kearah mana tujuan mereka, kitalah ibubapa, guru, pemimpim dan masyarakat disekeliling mereka yang menunjukan jalan itu. Fikirkanlah…….

Ini Putri Alya, Jumaat lalu genaplah umurnya 6 tahun. Sudah boleh membaca BI dan BM. Dalam umur begini, mereka perlukan pendedahan terhadap perbendaharaan bahasa, tak kira BM atau BI, baru mereka dapat memahami apa yang dilalui sepanjang kehidupan mereka. Keep it up Alya.


Masa berlalu, anak yang kecil membesar, menjadi siswazah, berkerja akhirnya jatuh cinta dan kawin. Bermula satu lagi pusingan hidup manusia dibumi ini.
Ini Mahirah, sedang makan beradap dihari persandingannya semalam, 2 ogog 2009. Kepada Mahirah dan pasangannya, ‘Arif, mak cik sekeluarga mengucap selamat penganatin baru semoga berkekalan hingga keanak cucu… amin…..

2 comments:

ika chrypurtoza said...

mahirah ke tu? laen nye muke.

akubarutahu said...

Mestilah, dah besar dan pengantin pulak tu..

Post a Comment