Friday, October 9, 2009

Pengasuh dan pendidik anak di pusat asuhan dan tadika.

Anak-anak kecil yang dihantar ketaska atau tadika, datang pagi dengan perasaan yang penuh kecewa ditinggalkan oleh ibu dan ayah. Tak kira apa sebab sekalipun, anak-anak ini melihat ibu dan ayah pergi meninggalkan mereka. Lambaian tangan ayah ibu itu terasa bagaikan sebuah bom yang menunggu untuk meletup.
Bermula tugas seorang pengasuh atau seorang guru. Memang banyak teori psychology berkenaan perkembangan kanak-kanak. Bolehkah diikuti semua itu dan bersesuaiankah dengan keadaan semasa itu. Disinilah kebijaksaan pengasuh diperlukan. Ia bukan satu kerja yang senang, kalau anak sendiri, keputusan atas tangan sendiri. Tapi ini adalah satu amanah yang sangat berisiko tinggi yang dihadapi oleh seorang pengasuh ataupun seorang guru. Adakah ibu bapa memahami akan peranan seorang pengasuh atau seorang guru itu? Atau hanya tahu saja. Atau mungkin mereka menganggap “ini tugas kamu, saya bayar, jadi….”.
Wahai pengasuh dan guru kanak-kanak tadika, sebelum kamu menerima tugasan ini, bersedialah kamu akan tanggung jawab ini. Hasil titik peluh tugasan ini pun tak seberapa pula. Apa nak buat, masyarakat kita masih memandang rendah tugasan ini, masih menganggap seperti pembantu rumah. Oleh kerana itulah kamu, wahai pengasuh-pengasuh sekelian, lengkapkan diri dengan ilmu pengtahuan, sehingga kamu boleh dianggap sebagai professional , dan ketika itu baru la…..
Walaubagaimanapun wahai ibubapa, sedikit penghargaan yang diberi kepada pengasuh akan memberi impak yang besar dalam pengasuhan dan pendidikan anak anda.
Tcher Hawa dan tcher Nia diraikan semasa hari jadi mereka oleh anak-anak jagaan mereka.
Selamat Hari Jadi
Selamat Hari Jadi
Selamat hari jadi Teacher Hawa n Teacher Nia
Selamat Hari Jadi...

Ingatlah pesanan ku....

No comments:

Post a Comment