Thursday, March 1, 2012

Hujan emas di negeri orang….

Pertama kali kaki ku menjejak di lapangan terbang antarabangsa, Perth, Australia, tanpa melihat jam tangan, terasa dingin dan terang. Sibuk melihat telatah orang ramai dan staff immigration, kebanyakannya perempuan yg gagah2, asyik, emmm….
Melepasi pintu keluar, Nampak Ika, aku terlalu gembira berpelukan dan bertanya jam berapa ya. Ika mengatakan baru jam 6.30am. ku belek jam tangan, biar betul???. Terang seperti jam 8.00am, ooohhh Ok. Ika mengatakan sekarang musim panas, hari cepat siang,… ok tapi dingin.
Sepanjang perjalanan ke rumah Ika, jalan sangat lengan dan terang. Orang masih tidur barangkali… Sampai dirumah lebih kurang jam 7.15 am, cuaca tenang, terang dan dingin. Rumahnya sederhana, tapi mata mula mengantuk kerana kerana tidak lena tidur didalam kapal terbang.
Jam 11.00am kami bersiap untuk ke Curtin University, Ika perlu mengambil ‘regalia’nya dan urusan-urusan graduasi nya. Sepanjang perjalanannya sangat tenang. Jalanraya begitu tenang, dan ditambah dengan cuaca panas yang berangin. Sampai di Curtin University, pelik pula kerana selain dari bendera Western Australia, berkibar bendera Malaysia. Emmmm, bendera Negara aku, berkibar disini??? Pelik gak… Ohhh, rupa-rupanya, isteri PM dapat anugerah doctor, pada hari dan masa yg sama dengan Ika…emmmmm.
Selama 8 hari berada disini, selain dari naik kereta, kami menaiki bus dan train untuk berjalan disini. Penduduk disini terlalu relaks dan bersantai. Dimana-mana orang duduk berkelah, sebab tu la agaknya kedai makan tak ramai orang kot, ramai yang makan dimana-mana ditempat lapang. Mungkin cuaca panas, dingin dan berangin, tak perlu aircondition pun.
Setahu aku, negara kita dikatakan rakyat yang bersopan santun. Aku barutahu, disini lebih bersopan santun. Mana tidaknya, semua penumpang yang turun bus akan mengucapkan” TQ” kepada pemandu bus. Dimana-mana aku dengar perkataan TQ. Bas dating tepat pada masa yang tercatit. Penunggang motor tidak memotong terutama di trafik light. Mereka berbaris ikut barisan. Mat dan Minah saleh tu pun akan senyum bila aku pandang mereka. Aku tak dengar pun mereka marah-marahkan anak mereka dikhlayak ramai. Bilik air, walaupun tidak menggunakan air seperti kita, tidak berbau busuk langsung.!!! Emmmmm…. Hidup disini seolah-olahnya semuanya tenang. Apakah mungkin kerana negeranya rata dan lurus sahaja, tidak seperti kita yang penuh dengan gunung ganang, bukit bukau, hutan belantara membuat kita belajar menjadi begitu???

Sekembalinya aku ketanah air, apa yang dapat ku rasakan ialah, aku juga jadi penyabar ketika memandu…. Hahahaha, eemmmm!!
Naik bas menuju ke city, PerthJalan-jalan cuci mata


Selepas menikmati chocolate

Suamiku dengan lukisan yang ditinggalkan untuk kenangan, gambar tangan ika... emm, not bad!
Sebentar lagi pasar malam akan bermula, jam 5 pm

Bersantai sambil menunggu pasar malam dibuka, agaknya la


Rumah sewa ika, laluan belakang


Pandangan hadapan, kawasan lapang dihadapan berkongsi

Back yard, aku suka!Jauh berjalan luas pemandangan


No comments:

Post a Comment